MIO: Børneperspektivet skal i centrum i en folkeskolereform

MIO: Børneperspektivet skal i centrum i en folkeskolereform

Inatsisartut skal den 19. november drøfte et beslutningsforslag om at nedsætte en ekspertgruppe, som skal udarbejde en rapport med anbefalinger til en folkeskolereform. Det er glædeligt, men børnenes perspektiver må ikke glemmes.

MIO støtter forslaget. Vi vil dog understrege vigtigheden af, at børn aktivt inddrages i processen. I henhold til FN’s Børnekonventions artikel 12 har børn ret til at udtrykke deres meninger, og det er samfundets pligt at lytte. I arbejdet med både anbefalingerne samt udarbejdelsen af folkeskolereformen er det derfor vigtigt, at børnene ikke blot ses som passive modtagere af undervisning. Børnene er de direkte brugere af folkeskolesystemet og har værdifulde erfaringer og indsigt i, hvad der fungerer og ikke fungerer for dem.

I MIO’s rapport med børns anbefalinger til implementeringen af FN’s Børnekonvention fra 2019 kommer børn med udtalelser om folkeskolen:

“Efter min mening lærer børn mest, når læren handler ud fra børnenes måde at være på”

“Der bliver brugt for mange vikarer i skolen, vi lærer ikke vores pensum…, så klager lærerne hele tiden, det er utrygt at være skoleelev”

“Der burde være større mulighed for at gå til samtaler i skolen, og for dem der har svært ved at lære noget, burde man give forældrene kurser, så de kan blive i stand til at hjælpe deres børn med deres lektier.”

Som citaterne viser, reflekterer børnene over deres skoleliv og er i stand til at udtrykke, hvordan de har det samt komme med konkrete anbefalinger. Derfor er det vigtigt, at børnenes stemmer inddrages aktivt, når der udarbejdes anbefalinger, der vedrører deres liv.

Det er positivt, at forslaget understreger vigtigheden af at styrke de specialpædagogiske tilbud, så børn med særlige behov kan få den støtte, de har brug for. Det er essentielt, at skolen kan rumme alle børn, og at læringsmiljøet tilpasses, så både børn med særlige behov, men også alle andre elever kan trives og udvikle sig optimalt. Derfor skal børn både med og uden særlige behov inddrages, når der laves anbefalinger til en folkeskolereform.

Afslutningsvis opfordrer MIO til, at indsatserne i en ny folkeskolereform, baseres på evidens og målbare resultater. Det er vigtigt at kunne dokumentere, om anbefalingerne vil forbedre undervisningskvaliteten og børnenes trivsel, og om de er tilpasset de udfordringer, vi står overfor som samfund.

Asannittumik inuulluaqqusillunga

Med Kærlig hilsen

MIO
Tel.: +299 34 69 40
Mail: mio@mio.gl

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for deres børn har et godt liv: Har du husket at give ros og kram til dit barn i dag?

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for at deres børn har et godt liv: Har du husket at spørge, hvad dit barn synes?

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for deres børn har et godt liv: Sætter du dit barnets behov før dine egne.

Kender du børns rettigheder?

Børn har ret og pligt til at gå i skole: Husker du at snakke med dit barn om, hvad det har lært i skole i dag?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Husk at kramme og kysse dit barn når du går.

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Har du husket at grine sammen med dit barn?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Børn har ret til en levevilkår, der gør, at de kan udvikle sig fysisk, psykisk, åndeligt og socialt.

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Hvad har dit barn spist til frokost i dag?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Giver du dit barn kærlighed? Læser du godnathistorie for dem, vågner sammen med dem, holder du øje med dem når de leger udenfor?