Skolen

Alle børn og unge skal gå i skole i ti år. Det står i loven. Det er ikke alle børn og unge i verden, der får lov til at gå i skole og lære nye ting. Heldigvis har børn og unge i Grønland mulighed for at gå i skole.

Skolen skal være et rart sted at være. Du er der mange timer hver dag. Det er de voksne, der skal sørge for, at du har det godt i skolen. Men du skal også hjælpe til.

Du lærer bedst, hvis du har det godt sammen med dine klassekammerater og lærere, og du føler dig hjulpet, når noget er svært.

Det kan være svært at være i skole, hvis du føler undervisningen er svær eller du oplever noget dårligt i frikvarteret eller derhjemme. Uanset hvad, kan du altid spørge eller fortælle en lærer, hvordan du har det.

Det kan være din klasselærer, en anden lærer eller en vikar du synes godt om. Det kan også være din skole har en samtaleperson, f.eks. en skolefe eller en socialrådgiver, du kan tale med.

Hvis du ikke ved, hvem du skal tale med, kan du altid spørge SMS rådgivning 1899 eller Tusaannga 801180. Man kan også henvende sig til MIO på e-mail mio@mio.gl eller tlf. 34 69 40.

Klager om skolen

Hvis du vil klage over nogle beslutninger der taget i din skole, skal du henvende dig til kommunen i afdelingen der arbejder med skoler. Det kan f.eks. være en klage om, at du er blevet smidt ud af skolen eller skal skifte til en klasse du ikke ønsker at gå i.

Du kan finde din kommunens oplysninger her:

www.qaasuitup.gl

www.qeqqata.gl

www.sermersooq.gl

www.kujalleq.gl

Du kan også henvende dig til Grønlands Ombudsmand. Alle mennesker kan klage til Ombudsmanden om beslutninger der taget om dem, i deres kommune. Du kan læse mere om hvad du kan klage om her.

Alle børn og unge har ret til at gå i skole og lære nye ting. Alle børn og unge har også ret til at blive beskyttet og få hjælp.

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for deres børn har et godt liv: Har du husket at give ros og kram til dit barn i dag?

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for at deres børn har et godt liv: Har du husket at spørge, hvad dit barn synes?

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for deres børn har et godt liv: Sætter du dit barnets behov før dine egne.

Kender du børns rettigheder?

Børn har ret og pligt til at gå i skole: Husker du at snakke med dit barn om, hvad det har lært i skole i dag?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Husk at kramme og kysse dit barn når du går.

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Har du husket at grine sammen med dit barn?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Børn har ret til en levevilkår, der gør, at de kan udvikle sig fysisk, psykisk, åndeligt og socialt.

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Hvad har dit barn spist til frokost i dag?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Giver du dit barn kærlighed? Læser du godnathistorie for dem, vågner sammen med dem, holder du øje med dem når de leger udenfor?