Selvskade

Når man gør skade på sig selv, er det fordi, man har det skidt i hverdagen.

De fleste skader sig selv, fordi de har en følelse af smerte indeni, de ikke kan forstå eller håndtere. Hvis de så skader sig selv på en anden måde, mærker de en fysisk smerte, de bedre kan forstå og klare.

Det er derfor vigtigt, at man finder ud af, hvilke følelser man har indeni, hvis man skal stoppe med at skade sig selv. De følelser, man har indeni, kan være alt lige fra smerte, vrede i forhold til sig selv eller andre, forvirring om hvem man er eller hvad man vil, reaktioner på oplevelser man har haft eller måske et ønske om at få hjælp.

Nogle skader sig ved at skære i sig selv, bider sig selv eller brænde sig selv med cigaretter. Andre slår måske deres knytnæve i væggen, nogle tager stoffer og nogle sulter sig selv. Alt sammen noget der ikke er godt for personen, men sker fordi personen i virkeligheden ikke har det godt.

De fleste, der skader sig selv, skjuler det fra omverden. Ofte holder personen det hemmeligt og søger ikke hjælp, fordi det kan være svært at forklare andre, hvorfor man gør det. Det kan også være personen skammer sig, er flov eller ikke ved hvordan han/hun skal stoppe med at skade sig selv igen.

Selvskade er ikke et forsøg på at dø, men et forsøg på at klare noget selv, som man i virkeligheden har brug for hjælp til. Derfor er det vigtigt, at man får hjælp til at stoppe sin selvskade og hjælp til det, der gør ondt i hverdagen. Det kan være svært for folk at forstå, hvilken hjælp man har brug for og derfor er det vigtigt, at man ikke opgiver, når man søger hjælp.

Hvis du ikke ved, hvem du skal tale med, kan du altid spørge SMS rådgivning 1899 eller Tusaannga 801180. Du kan også henvende dig til MIO direkte på mail mio@mio.gl eller tlf. 34 69 40.

Børn og unge har ret til at blive hørt og ret til at udtrykke, hvad de føler og tænker på. Børn og unge har ret til at få hjælp.

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for deres børn har et godt liv: Har du husket at give ros og kram til dit barn i dag?

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for at deres børn har et godt liv: Har du husket at spørge, hvad dit barn synes?

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for deres børn har et godt liv: Sætter du dit barnets behov før dine egne.

Kender du børns rettigheder?

Børn har ret og pligt til at gå i skole: Husker du at snakke med dit barn om, hvad det har lært i skole i dag?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Husk at kramme og kysse dit barn når du går.

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Har du husket at grine sammen med dit barn?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Børn har ret til en levevilkår, der gør, at de kan udvikle sig fysisk, psykisk, åndeligt og socialt.

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Hvad har dit barn spist til frokost i dag?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Giver du dit barn kærlighed? Læser du godnathistorie for dem, vågner sammen med dem, holder du øje med dem når de leger udenfor?