Alkohol, hash og ludomani

Når ens forældre drikker alkohol eller ryger hash ændres deres måde at være på. Mange gange kan de ikke passe på en ligeså godt, som når de ikke drikker. Nogle børn og unge oplever, at deres forældre bliver sure eller voldsomme, andre får slet ingen opmærksomhed og nogle oplever, at deres forældre ikke kan være der for dem længere.

Nogle forældre spiller også spil hele tiden, det kan være kort, bingo eller andre spil, som gør, at forældrene ikke kan passe på en, når man ellers har brug for det. Måske bruger de alle deres penge på spil og ikke på mad. Dette kaldes ludomani.

Hvis ens forældre hele tiden skal drikke alkohol, ryge hash eller spille spil, kalder man det at være afhængig. Det kan være svært at have forældre, der er afhængige. Den opmærksomhed og tryghed man ellers skal have, findes ofte ikke.

Føler du, at dine forældre ikke har tid til at passe ordentlig på dig på grund af alkohol, hash eller spil, så er det bedst, du taler med nogen om det.

Hvis du ikke ved, hvem du skal tale med, kan du altid spørge SMS rådgivning 1899 eller Tusaannga 801180. Du kan også henvende dig til MIO direkte på mail mio@mio.gl eller tlf. 34 69 40.

Du kan også kontakte Katsorsaavik, der hjælper folk med at stoppe deres afhængighed og hjælper børn og unge, hvis forældre er afhængige. Katsorsaavik kan kontaktes på tlf. 31 44 10 eller 32 68 11

Der er også mulighed for at få hjælp ved Blå Kors, som også hjælper mennesker – børn og voksne – med alkoholproblemer. Du kan læse mere om Blå Kors i Grønland her.

Børn og unge har ret til at blive beskyttet mod stoffer som f.eks. alkohol og hash. Børn og unge har ret til at få hjælp.

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for deres børn har et godt liv: Har du husket at give ros og kram til dit barn i dag?

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for at deres børn har et godt liv: Har du husket at spørge, hvad dit barn synes?

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for deres børn har et godt liv: Sætter du dit barnets behov før dine egne.

Kender du børns rettigheder?

Børn har ret og pligt til at gå i skole: Husker du at snakke med dit barn om, hvad det har lært i skole i dag?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Husk at kramme og kysse dit barn når du går.

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Har du husket at grine sammen med dit barn?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Børn har ret til en levevilkår, der gør, at de kan udvikle sig fysisk, psykisk, åndeligt og socialt.

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Hvad har dit barn spist til frokost i dag?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Giver du dit barn kærlighed? Læser du godnathistorie for dem, vågner sammen med dem, holder du øje med dem når de leger udenfor?