Skilsmisse

Skilsmisse

Det kan være meget svært at opleve, når ens forældre blive skilt eller når de flytter fra hinanden. Nogle bliver kede af det, vrede eller føler det er deres skyld. Det er dog altid de voksnes eget valg og de har ansvaret for, at du stadig har det godt, også selvom de ikke bor sammen mere. Der er rigtig mange børn og unge, der oplever at blive kede af det, når deres forældre bliver skilt eller flytter fra hinanden. Du er ikke alene.

Nogle børn føler sig lettede over, at deres forældre ikke skal bo sammen mere. Måske fordi der er mere ro derhjemme, ens forældre er mere glade og de har måske mere tid eller overskud til dig. Det er meget forskelligt, hvordan børn og unge oplever det.

Nogle børn har brug for at tale med andre om deres oplevelser. De kan være voksne eller andre børn, hvis forældre også er blevet skilt. Det er vigtigt, du taler med dem, du kender, om hvordan du har det. Du kan tale med en ven/veninde, en lærer eller f.eks. en fra familien.

Hvor skal jeg bo?

Efter der er kommet en ny lov i Grønland, der kaldes ”Forældreansvarsloven”, skal der tages hensyn til hvad du synes. Det vil sige, at du skal spørges af en person, der arbejder for retten, hvis dine forældre ikke kan blive enige. Ved yngre børn vil man ikke vælge at spørge børnene direkte, fordi de er for små til helt selv at beslutte, hvor de vil bo. Man vil dog stadig undersøge, hvad der er bedst for dem.

Hvis du oplever, at dine forældre ikke kan blive enige om, hvor du skal bo henne og det er svært for dig at fortælle dem, hvad du allermest ønsker sig, så kan du spørge en anden voksen om hjælp.

Hvis du ikke ved, hvem du skal tale med, kan du altid spørge SMS rådgivning 1899 eller ringe til Tusaannga 80 11 80. Du kan også henvende dig direkte til MIO på telefon 34 60 40 eller på mail mio@mio.gl

Du kan også læse MIO’s pjecer med gode råd når ens mor og far ikke bor sammen:

Når mor og far ikke bor sammen

Ny hverdag, når mor og far ikke bor sammen

Når mor og far ikke længere skal bo sammen (gode råd til voksne)

Du kan også få hjælp af en Børnebisidder Najorti. En Najorti er en voksen, der hjælper dig med at fortælle de voksne, hvad du allermest ønsker dig. Du kan læse mere om Børnebisidderen Najorti her

Børn og unge har ret til at sige sin mening og blive hørt. Børn og unge har også ret til at se og kende begge sine forældre. Børn og unge har ret til at bede om hjælp fra kommunen (f.eks. få en Najorti).

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for deres børn har et godt liv: Har du husket at give ros og kram til dit barn i dag?

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for at deres børn har et godt liv: Har du husket at spørge, hvad dit barn synes?

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for deres børn har et godt liv: Sætter du dit barnets behov før dine egne.

Kender du børns rettigheder?

Børn har ret og pligt til at gå i skole: Husker du at snakke med dit barn om, hvad det har lært i skole i dag?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Husk at kramme og kysse dit barn når du går.

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Har du husket at grine sammen med dit barn?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Børn har ret til en levevilkår, der gør, at de kan udvikle sig fysisk, psykisk, åndeligt og socialt.

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Hvad har dit barn spist til frokost i dag?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Giver du dit barn kærlighed? Læser du godnathistorie for dem, vågner sammen med dem, holder du øje med dem når de leger udenfor?