SILARSUARA

Børnetalsmanden og MIO arbejder for, at børn og unge har det godt. Børn og unge har rettigheder. At have rettigheder betyder, at de voksne skal sørge for at man har et godt liv, at man bliver beskyttet mod dårlige ting og man får hjælp, hvis man har brug for det.

Derfor taler Børnetalsmand Aviâja Egede Lynge med en masse børn og unge, når hun rejser rundt i Grønland eller er i Nuuk, hvor MIO ligger. Hun kan tale med børn og unge om både gode og svære ting.

Mange børn og unge har spørgsmål eller behov for hjælp og her på Silarsuara kan du læse om en masse emner, som handler om det at være barn eller ung og du kan finde oplysninger om, hvor du kan få mere viden eller hjælp, hvis du har behov for det.

For det meste er livet som barn og unge rart og godt. Mange er glade, har venner og en god familie. Engang imellem kan man alligevel have det svært og være ked af det.

Du kan være ked af det fordi, du oplever forskellige dårlige ting, der gør dig ked af det. Måske har du kærestesorger eller bliver mobbet. Måske oplever du vold eller alkoholmisbrug derhjemme. Det kan også være, du er ked af det, fordi dine forældre er blevet skilt eller en, du kender, er død.

Der kan være mange forskellige grunde til, man er ked af det. Når man har det svært, er det vigtigt at huske, at man kan få det godt igen – også selvom det ikke føles sådan. Det er vigtigt, at du fortæller nogen, hvad du oplever og hvordan du har det.

Det kan også være, du har det helt fint, er glad, har en masse venner og måske en kæreste. Det kan være du har det godt i skolen og derhjemme. Måske ønsker du bare svar på nogle spørgsmål om forskellige emner, som du kan få her.

Derfor kan du fra denne side kan du også læse om forskellige emner, både emner der handler om svære ting, når man er barn eller ung, men også om gode ting du har ret til, som f.eks. at blive beskyttet og have et godt liv.

Alle børn og unge har ret til at have et godt liv.

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for deres børn har et godt liv: Har du husket at give ros og kram til dit barn i dag?

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for at deres børn har et godt liv: Har du husket at spørge, hvad dit barn synes?

Kender du børns rettigheder?

Forældre har det største ansvar for deres børn har et godt liv: Sætter du dit barnets behov før dine egne.

Kender du børns rettigheder?

Børn har ret og pligt til at gå i skole: Husker du at snakke med dit barn om, hvad det har lært i skole i dag?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Husk at kramme og kysse dit barn når du går.

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Har du husket at grine sammen med dit barn?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Børn har ret til en levevilkår, der gør, at de kan udvikle sig fysisk, psykisk, åndeligt og socialt.

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Hvad har dit barn spist til frokost i dag?

Kender du børns rettigheder?

Børn har brug for mad, søvn og omsorg: Giver du dit barn kærlighed? Læser du godnathistorie for dem, vågner sammen med dem, holder du øje med dem når de leger udenfor?