Privatliv
Alle har ret til at have et privatliv.
Det betyder, at man f.eks. gerne må skrive SMS’er og mails som ens forældre eller andre voksne ikke skal blande sig i. Det kan også handle om at lave ting sammen med sine venner i fritiden eller på sit værelse, uden at ens forældre skal blande sig.
Man kan også have privatliv på internettet. Privatliv på internettet handler om de informationer, billeder og videoklip, man deler af sig selv. Hvis man ikke er sikker på, hvordan man passer på sine private oplysninger, så er det en god ide at bede nogle om hjælp til dette.
Det kan være svært at finde grænsen mellem hvornår, det handler om privatliv og hvornår det ikke gør. F.eks. er det altid de voksnes ansvar at passe på dig, men samtidig skal de også respektere, at du har et privatliv.
Derfor er det en god ting, hvis du taler med dine forældre om, hvad du har lyst til og en ligeså god ting, hvis de spørger dig, hvad du har lyst til. I sidste ende er det dine forældre eller de andre voksne der passer på dig, som har ansvaret for at passe på dig. Derfor er det også dem der, i sidste ende, bestemmer hvad der er bedst.
Hvis de bliver bekymret for dig, må de f.eks. gerne kigge i dine profiler på internettet, din telefon og dit værelse.
Hvis du føler du ikke har et privatliv eller du har spørgsmål som du er i tvivl om, så kan du altid spørge SMS rådgivning 1899 eller Tusaannga 801180. Du kan også henvende dig til MIO på mail mio@mio.gl eller tlf. 34 69 40.
Børn og unge har ret til et privatliv.