Om børn og unge
Børn og unges adgang til psykisk hjælp i Grønland
Grønlands Børnerettighedsinstitution, MIO, har bedt VIVE om at kortlægge forebyggende kom- munale indsatser til børn og unge i psykisk mistrivsel med udgangspunkt i FN’s Børnekonvention.
Rapporten skitserer eksempler på indsatser til børn og unge i psykisk mistrivsel. Rapporten beskriver lovgivningen bag indsatserne og giver konkrete eksempler på, hvordan indsatserne kan se ud i praksis. Endelig skitseres de største barrierer i forhold til at sikre børn og unge i hele Grønland adgang til relevant psykisk hjælp. Dette på baggrund af interviews med fagprofessionelle på det sociale område samt øvrige aktører, som er i kontakt med børnene og de unge.
Klik her for at læse rapporten.
Dagtilbud i Grønland
Analyse af forhold med betydning for børnemiljøet
Baggrunden for denne analyse er, at MIO (Grønlands børnerettighedsinstitution ønsker en undersøgelse af kvaliteten af dagtilbud i Grønland set i et børnerettighedsperspektiv. Andre undersøgelser, interessenter og netværk har fundet indikationer på, at der er børn i Grønland, der ikke oplever tilstrækkelig kvalitet i deres dagtilbud. Dette bl.a. forårsaget af et lavt antal uddannede pædagoger og øvrigt ikke pædagogisk uddannet personale i forhold til antallet af børn i dagtilbud.
Klik her for at læse analysen.
Spørgeskemaundersøgelse om GUX Nuuk elevers holdinger til psykisk hjælp
Grønlands Børnerettighedsinstitution MIO har i oktober 2018 lavet en ung-til-ung undersøgelse blandt eleverne på GUX Nuuk.
Formålet med dette har dels været at høre hvordan unge i Grønland har det psykisk samt at belyse behovet for psykisk hjælp; et overset problem i Grønland.
Befolkningens kendskab til MIO og syn på vigtigheden af børnerettigheder
HS Analyse har på vegne af børnerettighedsorganisationen MIO stillet landets borgere en række spørgsmål om deres kendskab til MIO, til FN´s Konvention om Barnets Rettigheder (Børnekonventionen) og om hvor vigtigt det er, at forbedre forholdene for børn i Grønland i forhold til en række af artiklerne i Børnekonventionen.
Klageadgang, undersøgelse om børn og unges holdninger
Rapport om de unges viden og forslag omkring deres klageadgang. Læs rapporten her.
Børnenes anbefalinger til en national handlingsplan for implementering af FN’s Konvention om Barnets Rettigheder i Grønland
Rapport med udgangspunkt i Børnetalsmandens høring om børns holdninger til hvad der skal gøres for at efterleve FN’s Børnekonvention. Læs rapporten her.
Når magtesløsheden taler
Rapport om borgerhenvendelser til MIO kan læses ved at klikke her.
Lad os styrke børns rettigheder sammen
Med udgangspunkt i FN’s Konvention om Barnets Rettigheder ønskede Kommuneqarfik og Børnerettighedsinstitutionen MIO i 2014 at styrke børns rettigheder. Samarbejdet varede i knap to år og sluttede i november 2015.
Læs rapporten her eller ved at klikke på billedet.
Plakaten “FN’s børnekonvention – grønland lever ikke op til følgende artikler i konventionen”
Denne plakat illustrere hvilke artikler der ikke leves op til i Grønland og viser behovet for en National Handleplan for alle børn og unge på tværs af sektorer.
Se plakaten ved at klikke på billedet eller ved at klikke her.
Rapporten Børnerettighedsinstitutionen MIO’s arbejde 2015-2018
Rapporten Børnerettighedsinstitutionen MIO’s arbejde 2015-2018, indeholder erfaringer og fortællinger fra børn og voksne, som har berettet om børns vilkår til MIO i årene 2015-2018. Læs rapporten ved at klikke her.
Grænsesætning i børneopdragelsen – Hvorfor og hvor går grænsen?
Denne håndbog er rettet til forældre og børnenes omsorgspersoner, der opdrager børn, og kan bruges som inspiration i forhold til grænsesætning. Barnet har ret til at få sat grænser, og voksne har ansvaret for, at denne ret bliver opfyldt.
Kærlighed er også at sætte grænser. Grænsen er beskyttelse af os selv og giver os tryghed i relationen, når den respekteres. Når vores grænser bliver respekteret, føler vi os anerkendt og elsket. Når vores grænser bliver overtrådt, føler vi os ikke respekteret eller krænket.
Det er nødvendigt både at kende sine egne grænser og lære at sætte dem.
I håndbogen kan du finde en række eksempler, som vedrører grænsesætning, som du eller sammen med andre kan arbejde med eller inspireres yderligere af.
Denne håndbog kan inspirere dig til en god og kærlig grænsesætning til glæde for dig selv og dine børn.
Håndbogen ”Grænsesætning i børneopdragelsen – Hvorfor og hvor går grænsen?” er skrevet grønlandsk og dansk og kan læses her.
Viden om børn og unge – rapporter og undersøgelser 2004-2016
MIO har samlet et overblik over hovedresultaterne i de rapporter og undersøgelser, der er lavet om børn og unge i Grønland i perioden 2004-2016. Som noget nyt er viden om uddannelse og frafald under ungdomsuddannelser behandlet i dybden, samtidig med at viden om børns fysiske og psykiske sundhed er behandlet. Klik her for at læse rapporten.
MIO’s viden om børn og unge – rapporter og undersøgelser 2004-2014
MIO har samlet et overblik over hovedresultaterne i de rapporter og undersøgelser, der er lavet om børn og unge i Grønland i perioden 2004-2014.
Forældrebogen “Med Kærlig hilsen”
Alle forældre har nu mulighed for at hente den gratis inspirationsbog, ”Med kærlig hilsen”, i deres lokale Pilersuisoq eller Pisiffik. Bogen skal give stof til eftertanke og fornyet inspiration til forældre og er udgivet af Børnerettighedsinstitutionen MIO og projektet NAKUUSA.
Bogen, der er skrevet på dansk og grønlandsk, kan læses her Med kærlig hilsen.
Et menneske er et menneske
Rapporten ”Et menneske er et menneske” er blevet til på baggrund af interview med 33 anbragte børn fra døgninstitutioner og plejefamilier i Uummannaq, Ilulissat, Maniitsoq, Nuuk, Qaqortoq, Narsarsuaq og Tasiilaq. Børnene fortæller, hvordan de har oplevet at blive og være anbragte. Fokus i undersøgelsen er på børnenes trivsel, men også på om børnene inddrages af forvaltningen i deres sag herunder i arbejdet med handleplanerne, på kontakten med familien, på deres tanker om fremtiden og på om børnene synes, de fik hjælp, da de fik behov for det.
Undersøgelsen viser, at der er et stort gab mellem børnenes oplevelser af indsatsen og det som lovgivningen foreskriver. Der er behov for at opprioritere inddragelse af børnene og arbejdet med handleplaner, så der skabes kontinuitet i børnenes opvækst, både hvad angår hjælpeforanstaltninger, kontakt til familien og planer for fremtiden. På baggrund af undersøgelsen, samt den sideløbende undersøgelse af vilkårene for det sociale arbejde med børn- og ungesager, peger MIO på behov for flere ressourcer, handlemuligheder og kompetenceløft til myndighedssagsbehandlere i børn- og ungeafdelingerne, så udsatte børn kan få en hurtig og kompetent social indsats.
Læs online her.
Hent PDF her.
Fra lov til praksis
MIO præsenterede i maj 2014 undersøgelsen “Fra lov til praksis”, Der sættes blandt andet fokus på hvordan lovgivningen omsættes til praksis, om den nuværende sagsbehandling giver en optimal sagsbehandling, der er for barnets bedste, samt om barnet høres i henhold til lovgivningen.
Undersøgelsen kan findes her.
Ingen børn skal vokse op i fattigdom
MIO har i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed og Grønlands Statistik udarbejdet rapporten “Ingen børn skal vokse op i fattigdom”
Rapporten kan findes her i forkortet version Ingen børn skal vokse op i fattigdom.
MIO’s bedste råd – pjeceserie
MIO har udarbejdet en række pjecer med gode råd til voksne og børn. Pjecerne omhandler det at vokse op i familier, hvor mor og far ikke længere bor sammen, samt forebyggelse af selvmord:
Når mor og far ikke længere skal bo sammen
Gode råd til voksne – Når mor og far ikke længere skal bo sammen
Forebyggelse af selvmord
Om forebyggelse af selvmord. Se pjecen her.
Børns brug af internet og sociale medier
I 2014 oprettede MIO et Børnepanel bestående af grønlandske 6.-7. klasses folkeskoleelever. MIO vil med Børnepanelet høre børn om forskellige emner, som vedrører dem og deres hverdag. Med Børnepanelet bliver børnenes stemmer hørt. I denne undersøgelse er panelet blevet spurgt om deres brug af internet og sociale medier. Denne rapport er udarbejdet til voksne, en rapport til eleverne der deltog i undersøgelsen modtog ligeledes en rapport med deres besvarelser. Den kan findes under publikationer Til børn og unge.
Rapporten til voksne kan hentes her.
Børnebisidder Najorti
Najorti handler om, at give børn og unge bedre mulighed for at blive inddraget i egne sager ved kommunen.
Parallelrapport til FN’s Børnekomité
I forbindelse med Selvstyrets afrapportering til FN’s Børnekomité om børn og unges levevilkår i Grønland, har MIO udarbejdet en parallelrapport der uddyber forskellige forhold vi mener Børnekomitéen skal være opmærksom på.
Læs rapporten på dansk her, og på engelsk her.
Rapporten kan findes på grønlandsk her (OBS! Rapporten er ikke grafisk opsat).
Børnetalsmandens børnepolitiske anbefalinger
Som et led i Børnetalsmand Aviâja Egede Lynges mål- og strategiplan frem til 2018, udgiver børnerettighedsinstitution MIO et hæfte rettet til politikere og forvaltningsinstitutioner, indeholdende anbefalinger om tiltag, der skal være med til at sikre og synliggøre børns rettigheder. Hæftet “Alle børn er værdifulde” kan findes her.
Rapport om MIO’s arbejde
Børnerettighedsinstitutionen MIO’s Arbejde 2015-2018
Rapport om MIO’s arbejde fra 2015-2018 kan læses her.
Når mor og far ikke længere skal bo sammen – gode råd til voksne
MIO har lavet en pjece med gode råd til voksne om at gøre bruddet mellem forældre så skånsomt for børn som muligt. Læs pjecen her.