Tildeling af MIO-Pris 2020
MIO-Pris 2020 går i år til to ildsjæle, som på hver deres måde har gjort sig særligt bemærket i samfundet ved at udbrede børnenes rettigheder samt forbedre børnenes levevilkår.
Den ene prismodtager er lærerstuderende Apannguaq Lynge Tellesen fra Ikamiut. Hun hædres for sin ekstraordinære indsats i bygden. Hun hjælper børn i nød og bruger gerne sin fritid på at hjælpe dem med at genfinde deres selvværd og selvtillid. I et samfund som vores med de lange afstande byer og bygder imellem og hvor hjælpen kan være langt fra en og det kan tage lang tid at vente på, formår hun at bryde tabuemner, ved at italesætte dem (Artikel 34 i Børnekonventionen).
Apannguaq Lynge Tellesen er en stærk ung kvinde, som sætter dagsordenen i bygden ved at lære både børn og voksne om barnets rettigheder i henhold til FN-s Børnekonvention (Artikel 42). Hun bruger også MIO-s udgivelser til at lære børn og voksne, både i sit arbejde, men også i sin fritid, i dét at sætte en grænse (Artikel 12 i Børnekonventionen).
Den anden prismodtager er forfatteren Niviaq Korneliussen. Hun har i de sidste par år arbejdet for at aftabuisere kønsidentitet, seksualitet samt selvmord. Hun har været med til at skabe fokus på retten til at være sig selv (Artikel 2 i Børnekonventionen).
Derudover har hun italesat et af de største og mest tabuiserede emner blandt vores unge: Selvmord. Hun har arbejdet for at selvmord ikke skal tabuiseres, at det skal tales om, og at den rette hjælp skal være til stede for de unge mennesker (Artikel 39 i Børnekonventionen).
Niviaq Korneliussen er en modig kvinde, selvom det er svært at fremkomme med disse emner, og det kan koste hende privat, formår hun at få hele samfundet til at åbne øjnene op. Hendes store hjertebarn er unge mennesker, som har det svært. Hun har arbejdet med dem gennem sine workshops. Her lærer de unge at udtrykke deres følelser og at de har ret til at have en stemme, og ikke mindst lærer de, at det er i orden at gøre det. Hun flytter samfundet som helhed.
MIO-Prisen indeholder et diplom samt en check på kr. 10.000 til hver prismodtager og sponsoreres af Nuna-Fonden.
Klik her for at se pressemeddelelsen i PDF